Zašto izabrati pelet?

Peleti su efikasan izvor topline prvenstveno jer sadrže vrlo nizak stupanj vlage i pepela. Inače, peleti kao i briketi ne moraju nužno biti drveni, međutim ovdje govorimo isključivo o drvenim peletima jer nastaju iz drva i bez aditiva. Najlakše ih je opisati kao drveni proizvod valjkastog oblika promjera od približno 6 milimetara.

Sadržaj pepela u našim peletima iznosi tek 1%, a vlage 4,23%. Pored toga, peleti sadrže i iznimno malo sumpora i dušika, a kalorična vrijednost je 5,1 kWh/kg. Iskoristivost svakog pojedinog peleta je gotovo 100%. Peleti također, u potpunosti spadaju u obnovljive izvore energije te zadovoljavaju stroge kriterije proizvodnje prema ENplus standardu. Peleti su kod nas dostupni u pakiranjima od 15 kilograma te jumbo vrećama od 1.000 kilograma (Big Bag pakiranje).

Proizvodnja peleta

Kroz priču o proizvodnji peleta možemo razumjeti što pelete čine tako posebnim materijalom. Upravo zahvaljujući proizvodnji, odnosno procesu nastajanja ovog drvnog proizvoda su peleti toliko poželjan materijal i onima koji se bave drvnom industrijom, ali i krajnjim korisnicima peleta. Naime, opće je poznato da za sve čime se bavimo je potrebna energija. Fosilna goriva su dugo vremena bila glavni izvor energije na Zemlji, da bi se čovječanstvo polako okrenulo vodi i Suncu kao poželjnijim izvorima energije zbog ekološke prihvatljivosti. Ipak, znanstvenici su otkrili još jedan, obnovljiv, ali i ekološki prihvatljiv izvor energije do kojeg se može doći vrlo lako, a to je drvna biomasa. Drvna biomasa je mnogo prihvatljiviji izvor energije od primjerice fosilnih goriva pa su stoga peleti postali hit u Europskoj uniji, ali i Hrvatskoj kroz protekla dva desetljeća. Peleti su biogorivo visoke ogrjevne moći koje je itekako efikasno za proizvodnju toplinske i električne energije, s dodatnom, a možda i najvažnijom napomenom kako su oni potpuno ekološki prihvatljivi. Proces proizvodnje peleta može započeti iz samog trupca ili u našem slučaju, od drvnog ostatka iz proizvodnje naših ostalih proizvoda poput vrata, podova, furnira itd. U drvnoj industriji se ništa ne smatra otpadom, jer sav drvni ostatak je samo dodatni proizvod, pa se tako piljevina, odnosno sječka koristi kao sirovina za proizvodnju peleta i briketa dok se kora s okoranih trupaca koristi u našoj vlastitoj kotlovnici za proizvodnju energije za potrebe naše proizvodnje.

Peleti su budućnost

Sve veći broj ljudi otkriva sve prednosti peleta i okreću se ovom biogorivu koje ne sadrži teške metale kao sredstvo za grijanje. Prema nekim podacima, stanovnici Europske unije godišnje za potrebe grijanja potroše 11 milijuna tona peleta, a prateći trendove, nedvojbeno je kako će se u sljedećih 10 godina potrošnja povećati pa čak i utrostručiti. Osim toga, efikasnost peleta je gotovo stopostotna što jamči odlično zagrijavanje prostorija, čak i do tri puta brže nego pri uporabi primjerice fosilnih goriva. Na kraju, ono što je vrlo važno je dugoročna isplativost. Peleti svakom sljedećom godinom postaju sve isplativiji i razlike u računima su sve vidljivije. Zbog toga i svega navedenog u ovome članku, sasvim je jasno da su peleti budućnost kada je u pitanju energija kućanstava. Razmislite stoga dobro, jer pametan izbor može uštedjeti vremena i financijskih sredstava, a i okoliš će vam biti zahvalan.