Održavanje peći

1.Koristite kvalitetan pelet.

Kvalitetan pelet ima postotak vlage manji od 10% i razinu otpada  i sadržaj pepela manji od 1%. Da bi bili sigurni da se radi o kvalitetnom peletu, potražite  oznaku “EN Plus” na parikiraju. Uz to se pobrinite da je pelet propisno skladišen i suh. Mokar pelet se dekompozira i može dovesti do začepljenja svrdla koji dovodi gorivo u palionik. Do začepljenja može doći i u  slučaju jeftinijeg, nekvalitetnog peleta koji se mrvi.

2. Redovno čistite vašu peć.

Palionik, ladica za pepeo, izmjenjivač topline i staklo moraju se redovno čistiti. Palionik, zdjela koja sadrži izgoreni pelet ima ispod ventiralatore za dovod i cirkulaciju  zraka     koji omogućuje pravilno sagorjevanje. Konzultirajte se sa upustvom za rukovanje vaše peći o  tome kako i kad čistiti palionik. Uobičajeno se čisti usisavačem. Ispraznite ladicu za pepeo jednom do dva  puta tjedno, ovisno o tome koliko koristite peć. Ladica se može isprazniti i tokom rada peći. Čistite izmjenjivač topline prema instrukcijama proizvođaća. Izmjenjivač topline filtrira topli zrak koji nastaje sagorjevanjem peleta. Površina izmjenjivača topline obićno se čisti šipkom za čišćenje. Za čišćenje stakla potražite u trgovinama sredstvo za čišćenje stakla kamina. Alternativno možete koristiti zgužvane stare novine. Prethodno dozvolite peći da se ohladi.

3. Pregledajte opskrbni lijevak i svrdlo svaki put kad dodate pelet.

U redovno održavanje peći spada i pregled opskrbnog lijevka i svrdla na otpad i prašinu koja može dovesti do začepljenja sistema. Da bi smanjili rizik od začepljenja dodajte vreću peleta te joj dopustite da prođe kroz sistem prije nego što dodate drugu vreću. Ako je otpad zaglavio u svrdlu pokušajte ga ukloniti usisavaćem, odvijaćem i sl.

4. Godišnje zatražite servis od profesionalca.

Jednom godišnje pregrada za pepeo, ventni sistem i dimnjak moraju pregledati i očistiti serviseri. Ako posjedujete odgovarajući alat dimnjak možete čistiti i sami. Izgaranje peleta tokom vremena stvara naslage čađi i ako se ne čisti može dovesti do vatre u dimnjaku. Pregrada za pepeo zaustavi višak pepela da ne uđe u ispušni sustav. Kod nekih modela su pristupačni pa ih možete očistiti. U suprotnom potražite pomoć stručnjaka. Ventni sistem brine se za tok rada da pelet može efikasno sagorjevati. Održavanje ventnog sistema je najbolje prepustiti profesionalcima.